Brända mandlar

100 g sötmandel
3½ dl socker
100 g glykos(köpes på apoteket)
8 msk vatten
röd karamellfärg

Gör så här:

Gnid mandeln väl ren med papper.
Annars fastnar inte socker massan på den.
Blanda socker,glykos och
vatten i en tjockbottnad kastrull
och koka till 115 grader eller
tills ett trådprov visar att den är färdig.
Färga massan röd med karamellfärg,
häll upp den i ett porslinsfat e.d
och låt den svalna något.
Arbeta massan med en gaffel.
Lägg i mandeln när massan börjar tjockna
och arbeta det hela till massan är ganska stel.
Rulla med fingrarna in en mandel i små klickar av sockermassan
så att mandeln omges helt av sockret.
Lägg upp mandlarna på smörpapper och låt dem stelna.
(ca 50 st)
(Taget ur Bonniers kokbok från 1960)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: